Verslag van de 38e Noordshow te Assen.

 

Verslag van de keuring op de Noordshow 2017 door Tonnie Oomen.

Dit jaar weer een opgaande lijn in het aantal ingezonden de Weners op deze show t.a.v. 2016

In 2016 ingezonden 102 dieren in de volgende kleuren Haaskleur 6, Konijngrijs 2, Blauwgrijs 10, Blauwgrauw 1, Zwart 3, Blauw 54, en wit 26. In 2017 ingezonden 119 dieren in de volgende kleuren Haaskleur 2, Konijngrijs 3, Blauwgrijs 2, Blauwgrauw 0, Zwart 15, Blauw 55, en wit 42. De Blauwe zijn per inzending gelijk gebleven maar aanzienlijk meer Zwarte en Witte Weners dit is positief en zeker door het verplicht enten en de vogelgriep de overige kleuren wisselen elk jaar wel iets in aantallen.

Mijn keuring begon met 3 konijn grijze dieren van een behoorlijke kwaliteit met een 1e F voor J. Hierink. Daarna 15 Zwarte waar dieren bij zijn van een beste pels kwaliteit met F lengte, dichtheid en structuur. Wel wisselende oor lengte van miniummaat tot maximum bij de dieren met het maximum lengte kan de structuur steviger bij de jonge rammen een 1e F voor G. Kroes en een 2e F voor F.F.C. Vos een nieuwe fokker in de kleur zwart. In de voedsters de winnaar van deze klasse met een Fraaie bouw en type met beste benen en een Fraaie pels maar ook dit dier had wat korte oren jammer maar verder een voorbeeld hoe een Zwarte Wener kan zijn. Ook in deze klasse de 1e F voor G. Kroes. Zoals ik begrepen heb wisselen de Zwarte Wener fokkers enkele dieren onderling met elkaar uit om zo de kwaliteit onderling te verbeteren van deze kleurslag.

De Witte groep bestond uit 3 oude rammen 18 jonge rammen en 21 jonge voedsters dit jaar dus 16 Witte meer als in 2016 dit is een goede zaak. De beste ram oud was van K. Gubler met eerste ZG 94,5 punt, ook nog een ram met een iets ontstoken anus dit is goed te behandelen met droogzetter met Penicilline [ NAFPENZAL  3D ] Bij de jonge rammen 5 maal een F predicaat en diverse dieren met ZG 94 en 94,5 ook was er een ram in gezonden zonder staart dit zal een fokker toch zelf ook moeten zien en een dergelijk dier niet inzenden. Wat mij bij deze dieren in deze klasse op viel is dat het gewicht wel wat hoger kan, veel dieren met net 4 kg gewicht, dit vind je dan ook terug in bouw en type, ook moet men op de pelzen letten sommige iets lang kunnen dichter in geplant dus voller en de structuur steviger, wat ook een heel belangrijk aandachts punt is de structuur van de oren deze kan en moet steviger, hierdoor krijgen we ook een betere oorvorm.  De meeste dieren werden wel zuiver wit en verzorgd tentoongesteld ook hier op de oogkleur blijven letten sommige iets flets. 1e en 5e F voor L. Blikman deze 1e F ram was tevens de beste Witte Wener een dier met een Fraaie pels, de andere F dieren 2e F voor A. Yachou, 3e F voor Comb.  D. Vries en de 4e F voor T. v. Dijken. Voor de Witte voedster geld eigenlijk het zelfde als de omschrijving bij de rammen doch met deze opmerking dat de pelsen aanzienlijk beter zijn. Ook hier een dier dat de staart punt miste en nu ik de catalogus heb zie ik dat dit dier van de zelfde fokker is en misschien uit de zelfde nest komt, dus eerst je dieren goed nazien en dan inschrijven hier kun je onvoldoende predicaten mee voorkomen.  De 1e F bij de voedsters is voor H. Lamberts, de 2e F voor H.A. Zinger, de 3e F voor A. Yachou. de  4e F voor W. Last de 5e F voor Comb Sant Boer en de 6e F voor J. Steenge.

Op de 60 dieren die ik deze dag mocht keuren de volgende predicaten drie keer een O een keer een G,  17 keer een F predicaat en de overige dieren ZG. Alle winnaars gefeliciteerd, rest mij nog mijn schrijver Harry Lamberts en aan drager Homme v.d. Vecht vriendelijk te bedanken voor de prettige samenwerking op deze leuke keurdag van de Noordshow te Assen.

Verslag Noordshow door Gerwin van Westerveld

 De haaskleur weners waren helaas absent. 

Blauwgrijze weners 2 maal ZG, de deze dieren kwamen in bouw en type wat te kort. De pelzen waren prima van lengte dichtheid en structuur. De dekkleur was wat aan de donkere kant. De tussen kleur kon wel wat warmer met en prima grondkleur. 

Blauwe Weners 

2 Oude rammen van een redelijke kwaliteit die eigenlijk wat over hun top heen waren.
1 Oude voedster dit was een mooie oude voedster mooi strak in de borst met een prima pels. 

27 Jonge rammen. De kwaliteit was zeer wisselend een aantal dieren dat zelfs de 4 kilo niet haalde en dus in positie 1,2 en 7 zo 4,5 tot 5 punten verspeelden jammer want dit is toch niet nodig. Ook in de pelzen liet een aantal dieren toch nog lange grannen zien.

De mooiste ram werd geshowd door G Roseboom een prachtige ram van type en bouw en een mooie rammen kop met mooie open en stevige oren. Jammer dat deze prima rasvertegenwoordiger iets uitstaande grannen had anders was het zeer waarschijnlijk de mooiste blauwe wener geworden. De tweede en derde F werden door A.G. Oomen geshowd. 

24 Jonge voedsters. Ook hier was de kwaliteit weer zeer wisselend en was er hetzelfde probleem met de gewichten. En 3,7 kilo voor een dier van de derde of vierde maand is echt niet nodig. De mooiste voedster werd geshowd door A.G. Oomen een prachtig dier in vele opzichten maar nog net niet helemaal klaar in zijn pels. Deze voedster werd tevens de mooiste blauwe wener, maar kon helaas niet heel ver komen in de groep kleur.

De tweede F was er voor B. Plugboer ook dit was een prachtig dier in vele opzichten maar net iets minder dan de winnaar. De derde F was voor H.J. Nijenhuis.  

Dus heren en dames fokkers van blauwe weners let een beetje op het gewicht van jullie weners want een wener van 4,4 a 4,5 kilo moet makkelijk kunnen.

 

Helaas zijn er van 2017 nog geen foto's beschikbaaar.
Klik hier voor de foto reportage van 2012.